Heb jij een luchtontvochtiger of luchtbevochtiger nodig?

Een goed binnenklimaat is belangrijker dan je denkt. Natuurlijk, je zorgt er al voor dat er een fijne temperatuur in huis is, maar let je ook op de luchtvochtigheid? De luchtvochtigheid in huis is ideaal als deze tussen de 40 en 60 procent ligt. Daarboven of onder, en je kunt er flink last van hebben. Dan kan het zijn dat je een luchtontvochtiger of luchtbevochtiger nodig hebt. 

luchtontvochtiger 10 liter per dag kantoor thuiskantoor

De juiste luchtvochtigheid in huis

De luchtvochtigheid houd je dus idealiter tussen de 40 en 60 procent, afhankelijk van wat jij fijn vindt. Weet je niet of de lucht in huis te droog of te vochtig is? Koop dan een simpele hygrometer. Zo weet je meteen hoe het er voor staat. Maar, wanneer je op dit moment nergens last van hebt met betrekking tot de lucht, dan lijkt het alsof de luchtvochtigheid in jouw huis prima is.

Heb je wel last van kwaaltjes of weet je dankzij de hygrometer hoe jouw luchtvochtigheid in huis is? Hieronder kun je lezen wat de gevolgen zijn van droge of vochtige lucht, én wat je er aan kunt doen.

 

Droge lucht in huis

Een te droge lucht in huis kan erg vervelend zijn. Bij droge lucht heb je sneller last van geïrriteerde ogen, droge huid en gebarsten lippen. Maar ook kun je er van gaan hoesten, hoofdpijn van krijgen of meer last krijgen van je allergieën. Daarbij drogen houten meubels en vloeren óók uit, waardoor deze kunnen gaan scheuren of barsten.

De effecten van een droge lucht zijn duidelijk groter dan je zou kunnen denken, ook al heb je ze in eerste instantie niet eens door. Een droge huid en gebarsten lippen, dat ‘hoort toch bij de winter’? Dat hoeft helemaal niet! Wanneer je zelf ervoor zorgt dat de luchtvochtigheid in huis weer in de ideale zone tussen 40 en 60 procent komt, zal je een stuk comfortabeler zijn.

Een makkelijke manier om meer vocht in de lucht te krijgen is door bakjes water op de vensterbank te zetten of aan de radiator te hangen. Dit is wel effectief, maar niet heel efficiënt. Bakjes water aan de verwarming werken natuurlijk het beste wanneer de kachel aan staat. Maar je moet er niet aan denken om in de zomer de verwarming aan te zetten. Dan is een luchtbevochtiger het ideale apparaat om in huis te hebben.

Oasis 303 luchtbevochtiger

 

Wat is een luchtbevochtiger?

Een luchtbevochtiger is een elektronisch apparaat dat de lucht bevochtigt. Je vult de tank met water, stelt de gewenste luchtvochtigheid in en het apparaat doet de rest.

Door het water uit de tank te verdampen en deze vochtige lucht de ruimte in te blazen stijgt de luchtvochtigheid. Het apparaat meet zelf de luchtvochtigheid en stopt wanneer het gewenste niveau is bereikt.

Zo weet je zeker dat het de ideale luchtvochtigheid in huis is. Dat helpt niet alleen de ongemakken voorkomen die we eerder noemden, maar heeft nog meer voordelen.

 

 

Een luchtbevochtiger:

 • vermindert statische elektriciteit;
 • voorkomt dat pleisterwerk uitdroogt en barst;
 • vermindert snurken doordat je geen droge mond en keel meer hebt;
 • vermindert vatbaarheid voor virussen: die overleven makkelijker in droge lucht;
 • voorkomt dat de bladeren van je kamerplanten verdorren: vooral tropische planten hebben vochtige lucht nodig.

 

Bekijk ook de video van de Oasis luchtbevochtiger

 

Vochtige lucht in huis

Een droge lucht kan dus erg vervelend zijn, maar vochtige lucht net zo. Heb je veel vochtige lucht in huis? Dan kan je vochtplekken in de muren krijgen. Daar groeien bacteriën en schimmels beter in, en kun je muffe geurtjes van krijgen. Van deze dingen, maar ook door de hoge luchtvochtigheid zelf kun je last krijgen van je luchtwegen. Daarbij zullen je ramen sneller beslaan, kan houtwerk gaan rotten door het vocht en houden zilvervisjes wel van deze omstandigheden. Heel veel redenen om te zorgen dat de luchtvochtigheid in huis niet zó erg oploopt.

Waar je bij een droge lucht dus aan de slag kunt met bakjes water, zijn er ook wat trucs voor vochtige lucht. Bijvoorbeeld veel de ramen open zetten en panty’s gevuld met kattengrind neerleggen. Beide oplossingen werken maar minimaal: het kattengrind neemt vocht uit de lucht helemaal niet zo snel op, waardoor het vooral in de weg ligt. Ramen open zetten kán werken, maar dan moet het buiten droger zijn dan binnen. En dat is in Nederland niet vaak het geval. Een goede luchtontvochtiger werkt toch echt het beste.

Luchtontvochtiger

 

Wat is een luchtontvochtiger?

Een luchtontvochtiger onttrekt vocht uit de lucht. Dit doet een ontvochtiger door de lucht aan te zuigen, en deze binnen te verdampen. Het verdampte vocht wordt opgevangen in een tank, en de drogere lucht weer de ruimte in geblazen. En dat zonder dat jij er iets voor hoeft te doen! De luchtontvochtiger meet – net als een bevochtiger – of de ingestelde luchtvochtigheid behaald is en past zijn werking hier op aan.

Maar waarom zou je een luchtontvochtiger kopen? Naast dat het dus de luchtvochtigheid op peil kan houden is het ook een nuttig apparaat voor andere doeleinden. Zo is het in te zetten bij een verbouwing waarbij de muren zo snel mogelijk moeten drogen, of kun je meubels en andere bezittingen beschermen tegen de vochtige kelder. Je kunt een luchtontvochtiger zelfs gebruiken om de was sneller te drogen. Heb je namelijk geen droger? Geen probleem! Zet de ontvochtiger in de ruimte waar jouw was hangt te drogen, en deze droogt veel sneller dan normaal. Best handig, zo’n multi-inzetbaar apparaat.

 

Bekijk ook de video van de DryBest luchtontvochtiger

 

Het juiste klimaat in huis

Of je nu een te droge of een te vochtige lucht hebt in huis: je wilt er iets aan doen. Door de luchtvochtigheid in huis tussen de 40 en 60 procent te houden creëer je het perfecte binnenklimaat waarbij je geen last hebt van kwaaltjes veroorzaakt door droge of vochtige lucht. Afhankelijk van jouw situatie heb je dan een luchtontvochtiger of luchtbevochtiger nodig. Dan hoef je niet aan de slag met huis-tuin-en-keuken trucjes die niet optimaal werken.

 

Een luchtontvochtiger of luchtbevochtiger nodig? Kijk hier eens:

Luchtontvochtigers

8713415370973 DryBest 10 luchtontvochtiger huishoudelijk gebruik 10 liter per dag 2 liter watertankluchtontvochtiger 10 liter per dag kantoor thuiskantoor

DryBest 10
 • Compact
 • Auto-stop
 • Geruisloos (< 42 dBA)
8713415370980 DryBest 20 luchtontvochtiger huishoudelijk gebruik 20 liter per dag 5 liter watertankluchtontvochtiger 10 liter per dag woonkamer

DryBest 20
 • Compact
 • Auto-stop
 • Geruisloos (< 47 dBA)
8713415371086 DryBest 30 Wifi luchtontvochtiger met app bediening 30 liter per dag8713415371086 DryBest 30 Wifi luchtontvochtiger met app bediening 30 liter per dag

DryBest 30 WiFi
 • Wifi bediening
 • Auto-stop
 • Geruisloos (< 47 dBA)
8713415371109 DryBest 40 Wifi luchtontvochtiger met app bediening 40 liter per dag8713415371109 DryBest 40 Wifi luchtontvochtiger met app bediening 40 liter per dag

DryBest 40 WiFi
 • Wifi bediening
 • Auto-stop
 • Geruisloos (< 56 dBA)
8713415372359 LO20 industriële luchtontvochtiger 20 liter per dag8713415372359 LO20 industriële luchtontvochtiger 20 liter per dag

LO20
 • Traploze hygrostaat
 • Antibacterieel filter
 • Stapelbaar
8713415372410 LO50 industriële luchtontvochtiger 50 liter per dag8713415372410 LO50 industriële luchtontvochtiger 50 liter per dag

LO50
 • Traploze hygrostaat
 • Antibacterieel filter
 • Urenteller
8713415372380 LO70 industriële luchtontvochtiger 70 liter per dag

LO80
 • Traploze hygrostaat
 • Antibacterieel filter
 • Urenteller

 

Luchtbevochtigers

8713415374964 Oasis 303 luchtbevochtiger anti-bacterieel met hygrostaat8713415374964 Oasis 303 luchtbevochtiger anti-bacterieel met hygrostaat

Oasis 303
 • Anti-bacteriëel
 • Stille modus
 • 3 l watertank
8713415374964 Oasis 303 luchtbevochtiger anti-bacterieel met hygrostaat8713415374964 Oasis 303 luchtbevochtiger anti-bacterieel met hygrostaat

Oasis 303 Wifi
 • Anti-bacteriëel
 • Stille modus
 • Wifi bediening
Vergelijk producten