Infrarood bijverwarming of hoofdverwarming?

Besluit je infrarood verwarming toe te passen in jouw huis? Dan kun je dit op twee manieren doen:

  1. Infrarood bijverwarming of
  2. Infrarood als hoofdverwarming

Bij de laatste vervang je alle verwarming in je huis door infraroodpanelen, waardoor deze de hoofdverwarming wordt van je woning. Met hoge gasprijzen kan het heel interessant zijn om voor elektrische verwarming te kiezen in je huis. Bij veel nieuwbouw huizen waar geen gas aansluiting meer is, kan dit een uitkomst zijn. Zeker als je ook nog eens je eigen stroom opwekt met bijvoorbeeld zonnepanelen. Zo woon je duurzaam en comfortabel, en kan infrarood je helpen bij de transitie naar gasloos verwarmen.

Hieronder zetten wij de belangrijkste verschillen tussen de verschillende manieren van verwarmen met infrarood voor jou op een rij. Welke vorm van elektrische verwarming is het meest geschikt voor jouw huis? Wat zijn de voordelen en nadelen van infrarood verwarmen? Hieronder leggen we uitgebreid uit welke verwarming het beste past in jouw huis.

infrarood bijverwarming

Bijverwarming infrarood

Kies je voor infrarood verwarming? Maak dan de volgende afweging: gebruik je panelen als hoofd- óf als bijverwarming in je huis? Als je niet alle ruimtes in je huis met infrarood wil verwarmen, of als je de aanwezige verwarming wil behouden, dan spreken we over bijverwarming met infraroodpanelen. Bijvoorbeeld een combinatie tussen vloerverwarming en infraroodpanelen. De vloerverwarming zorgt voor de basis warmte en als je in de ruimte bent, kun je het comfortabeler maken met de infraroodverwarming. Deze hoeft namelijk alleen aan te staan wanneer je in de buurt bent, hierdoor is het stroomverbruik ook laag. Je hangt de verwarmingspanelen dan enkel op de plekken waar je vaak bent. In de zithoek bijvoorbeeld, de badkamer of de keuken. Onze infraroodpanelen hoeven niet per se aan de muur, maar verschillende kunnen ook losstaand, of je kan kiezen voor infrarood verwarming aan het plafond.

Je hoeft overdag de verwarming niet aan te hebben met infraroodpanelen. De infraroodverwarming geeft bij thuiskomst gelijk een behaaglijke warmte zodra je deze aanzet, zonder dat de gehele ruimte gelijk op temperatuur is. Dit is vooraf in te stellen, of je kan dit makkelijk via de Eurom app doen. Hierdoor kan je behoorlijk op gaskosten besparen. Ditzelfde geldt voor de slaapkamer, dan is een infraroodpaneel als bijverwarming ideaal. Als je in de slaapkamer bent zet je deze even aan en vervolgens als je gaat slapen zet je de verwarming weer uit.

infrarood bijverwarming

Infrarood als hoofdverwarming

Wek je zelf veel stroom op door middel van zonnepanelen? Dan kun je elektrische verwarming heel goed als hoofdverwarming inzetten. Je kunt dan het verwarmen op gas volledig en duurzaam vervangen door infraroodpanelen en eventueel andere elektrische verwarming. Hiermee kan je veel geld besparen. Wel dien je dan een goede berekening te maken van hoeveel vermogen en hoeveel infrarood panelen er nodig zijn, bereken hier het benodigde vermogen.

Ook moet je weten op welke plekken je het beste een paneel kunt plaatsen, én hoe je huis geïsoleerd is. Bij een slecht geïsoleerd huis zal er bijvoorbeeld alsnog veel stralingswarmte verloren gaan via de ramen, muren en vloeren. Met als gevolg dat het meer energie kost om je huis op een plezierige temperatuur te houden. Voordat je omschakelt is het daarom belangrijk om dit goed in kaart te brengen en je huis ook goed te isoleren. Een nieuwbouwhuis is goed geïsoleerd en daar hoeft dus alleen goed gekeken te worden waar de infraroodpanelen zouden moeten komen te staan of te hangen.

Kies je voor infrarood bijverwarming?

Infrarood verwarming paneel Sani 400 Wifi black sfeer

Wie besluit infrarood verwarming toe te passen moet op voorhand goed nagaan wat het doel is van het verwarmen met infraroodpanelen. Gebruik je de panelen enkel als zoneverwarming? Boven de bank of eettafel? Kies dan bijvoorbeeld voor de Mon Soleil 300. Wil je het warmer hebben in de badkamer? Kies dan voor onze elektrische badkamerverwarming, zoals de Sani 400 Black infrarood paneel badkamer.

Kies je voor infrarood hoofdverwarming?

Besluit je de oude verwarming compleet te vervangen voor infraroodpanelen, zodat je huis volledig duurzaam is? Of heb je een woning zonder gasaansluiting? In dat geval zijn de Mon Soleil 800 infrarood paneel plafond en de Mon Soleil DSP 770 infrarood verwarming geschikte infrarood panelen. Deze infrarood panelen zorgen voor een efficiënte en zuinige manier van verwarmen, en zijn dus perfect als permanente verwarming in je huis.

Naast duurzaam en een mooie vormgeving zijn de producten ook nog eens slim. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om met de gratis Eurom Smart App de verwarmingen te bedienen. Via deze App is het mogelijk om meerdere kachels aan elkaar te koppelen.

Hoeveel infraroodpanelen heb je nodig?

Ben je benieuwd naar hoeveel infraroodpanelen er nodig zijn om jouw huis compleet te verwarmen met infrarood? Check dan onze handige rekentool! Deze tool berekent hoeveel wattage je nodig hebt. Zo bereken je met de rekentool eenvoudig de inhoud van de te verwarmen ruimte, en maak je altijd de juiste productkeuze.

Vergelijk producten