Welke elektrische verwarming past in mijn huis?

Een paar weken terug hadden we het er al kort over: hoe moet je nu een elektrische verwarming kiezen? In dat blog kon je lezen waar je over na moet denken bij het kiezen van een nieuwe elektrische verwarming, en hebben wij kort alle voor- en nadelen per type op een rijtje gezet.

Eurom alutherm

Maar het laatste is nog niet gezegd over alle soorten kachels. In dit blog gaan we nog wat verder in op de soorten kachels, en leggen we nog duidelijker de verschillen uit. Ook maken we een duidelijk onderscheid in permanente verwarming en bijverwarming. Na het lezen van deze blog weet je precies hoe onze producten jou helpen bij jouw transitie naar gasloos verwarmen!

 

Bijverwarming

Bijverwarming wordt gebruikt wanneer de centrale verwarming de temperatuur in huis net niet goed kan krijgen. Bijvoorbeeld wanneer je net te weinig radiatoren in je woonkamer hebt, of als je de zolder wilt gaan gebruiken als kantoor maar daar nog geen radiator of verwarming hebt. In deze situaties bieden elektrische kachels een uitkomst als bijverwarming. Je kunt deze extra verwarming naast de gewone kachel of radiator gebruiken, zonder dat het aangesloten moet worden op de leidingen. Bovendien zijn ze meestal klein en draagbaar waardoor je ze gemakkelijk op meerdere plekken in je huis kunt gebruiken.

Er zijn verschillende soorten bijverwarming, die elk hun eigen voordelen en toepassingen hebben. Welke soort bijverwarming je kiest hangt dus af van de situatie en ruimte die je wilt verwarmen. Hieronder zullen we de verschillende soorten bijverwarming bespreken en uitleggen waar je op moet letten bij het maken van een keuze.

 

Ventilatorkachel

Een ventilatorkachel is een elektrische verwarming met, zoals de naam verraadt, een ventilator erin. Deze ventilator verspreidt de warme lucht die de kachel produceert de ruimte in. Hierdoor warmt een ventilatorkachel de ruimte snel op. Wel maakt de ventilator geluid, waardoor een ventilatorkachel beter is als verwarming die kort aanstaat om de ruimte snel op te warmen dan om langere tijd aan te staan.

Ventilatorkachels hebben verschillende vermogens, van 600 Watt tot 2000 Watt. De capaciteit heeft invloed op hoe grote ruimte de kachel aangenaam kan opwarmen. Bij het kiezen voor een ventilatorkachel (of elke andere soort kachel) moet je dus rekening houden met de grootte van de ruimte die je wilt gaan verwarmen.

 

Keramische kachel

Een keramische kachel is een elektrische verwarming die een keramisch element heeft. Het grote voordeel van een keramische kachel is dat het element minder warm wordt dan bij een andere soort kachel. Hierdoor is het een veiligere kachel. Vooral met kleine kinderen of huisdieren in de buurt is een keramische kachel een goede keuze, omdat er minder gevaar is op letsel door het aanraken van de kachel. Daarnaast zorgt de lagere temperatuur ervoor dat stof dat op de verwarming komt niet verbrand. Dit voorkomt de nare geur die je bij andere kachels wel eens ruikt.

Ondanks dat het element van een keramische kachel minder warm wordt, betekent dat niet dat de kachel minder goed functioneert dan andere soorten bijverwarming. Het verwarmingselement heeft zelf alleen minder warmte nodig om de lucht op te kunnen warmen.

 

8713415350234 VK2001 elektrische ventilatorkachel extra verwarming 2000 Watt staand liggend
8713415342741 Hot Shot 2000 wifi keramische kachel extra verwarmen
8713415351712 CK501R elektrische convectorkachel bijverwarming 500 Watt vorstbeschermer

 

Convectorkachel

Een elektrische convectorkachel werkt hetzelfde als de centrale verwarming: door convectie. Convectie is het verwarmen van de lucht waardoor deze stijgt. De opgestegen warme lucht drukt de koude lucht weer naar beneden waardoor deze weer opgewarmd kan worden door de verwarming. Het verschil tussen de centrale verwarming en een convectorkachel is dus alleen dat een convectorkachel op elektriciteit werkt. Hierdoor kan je de convectorkachel overal gebruiken waar je maar een stopcontact hebt. In tegenstelling tot een ventilatorkachel is een convectorkachel stil, waardoor deze voor een langere tijd aan kan staan zonder dat je er last van hebt. Er zijn zelfs convectorkachel die je permanent aan de muur kunt bevestigen. Zo kunnen ze de centrale verwarming vervangen! Toch zijn de meeste convectorkachels nog op voetjes te krijgen, waardoor je ze makkelijk in één ruimte of per ruimte kunt verplaatsen.

 

Radiatorkachel

De oliegevulde radiatorkachel werkt door convectie én stralingswarmte. In de radiator zit olie die rond beweegt: de warme olie stijgt, de koude olie daalt. Doordat de olie verwarmd wordt treed er convectie op (het opwarmen van de lucht), maar straalt er ook warmte uit via de verwarming zelf. Hierdoor is een radiator een efficiënte elektrische verwarming, ook al duurt het wel wat langer voordat hij is opgewarmd. Je kunt dus zuinig elektrisch verwarmen met een radiatorkachel! Ook is deze verwarming stil, waardoor je deze makkelijk langere tijd aan kan laten staan zonder er last van te hebben.

 

Infrarood verwarming

Infrarood verwarming is warmte opgewekt door elektriciteit. Toch is het anders dan de andere elektrische verwarming hier genoemd. Bij infrarood verwarming wordt de elektriciteit omgezet in infraroodstraling. Dit zorgt voor een directere en zuinige manier van verwarmen, hierdoor zijn infraroodpanelen een goed alternatief voor verwarmen op gas. Verwarmen met infrarood verwarming is veilig en lekker, je steekt de stekker in het stopcontact en je kunt al genieten van heerlijke warmte.

 

8713415363609 RAD 500 Watt oliegevulde radiator elektrisch verwarmen
351613-Safe-t-Shine 1200 straalkachel 1200 Watt zwenkend
Infrarood verwarming Mon Soleil DSP 650

 

Straalkachel

Straalkachels werken op korte of midden golf infraroodstraling. Deze straling is meteen voelbaar op je huid, waardoor het niet nodig is de verwarming eerst op te warmen. Doordat infrarood objecten opwarmt in plaats van de lucht is deze soort bijverwarming goed geschikt voor ruimtes die iets minder goed geïsoleerd zijn, omdat de warmte niet verwaait. Wanneer de straalkachel druip- of spatwaterdicht is (IP21 of IP24), is deze zelfs in de badkamer te gebruiken om de ruimte en jou zelf snel op te warmen. Doordat infrarood de lucht niet verwarmt zal deze ook niet gaan circuleren of uitdrogen. Hierdoor is een straalkachel ook goed voor mensen met allergieën.

 

Voor welke kies jij?

Zoals je misschien al hebt gelezen heeft elke soort bijverwarming zijn eigen voor- en nadelen. Deze voor- en nadelen kunnen bepalend zijn voor welke verwarming het beste bij jou en jouw huis past. Daarom hebben we nog kort alle voor- en nadelen per kachel op een rijtje. Weet jij al welke je wilt?

 

                Voordeel →
Kachel ↓
GeluidloosSnelle opwarmingGeen stofcirculatie en droge lucht

(kind)veilig: wordt niet te heet

Ventilator××

×

Keramisch

×

Convector

×××

Radiator

×××

Straal

×

 


 

Permanente elektrische verwarming

Met permanente verwarming bedoelen wij verwarming die je plaatst of ophangt in huis, en die gebruikt als hoofdverwarming. Elektrische permanente verwarming kan dus perfect dienen als vervanging van de centrale verwarming. Omdat ze werken op elektriciteit heb je geen aansluiting op de leidingen nodig, en hoeft er dus geen installateur te komen. Je kunt het allemaal zelf!

Er zijn veel soorten elektrische verwarmingen die je als permanente verwarming kunt gebruiken. Hieronder een uitleg over de verschillende type kachels die je als permanente verwarming kunt gebruiken.

 

8713415360745 Alutherm 1500 Wifi convectorkachel elektrische verwarming permanent bijverwarming staand wand app bediening
Wall Design heat 2000R
8713415361735 Mon Soleil 720 verre wifi infraroodpaneel infrarood verwarming verwarmingspaneel

 

Convectorkachel

Zoals bij bijverwarming al besproken zijn er convectorkachels die een goede keuze zijn om een ruimte extra te verwarmen. Deze convectoren als bijverwarming staan op voetjes en zijn draagbaar. Zo kun je ze overal neerzetten waar je extra warmte nodig hebt. Maar er zijn ook convectorkachels die geschikt zijn als permanente verwarming. Deze zijn namelijk speciaal ontworpen om langere tijd aan te staan, dus perfect om standaard jouw huis mee te verwarmen! Deze permanente convectorkachels worden aan de muur bevestigd, net als de centrale verwarming altijd was. Daarnaast hebben deze kachels ook een thermostaat, afstandsbediening en Wifi-bediening.

Dankzij de thermostaat kan je energiezuinig verwarmen met een elektrische convectorkachel. De thermostaat meet de temperatuur in de kamer, en weet precies wanneer hij de juiste temperatuur heeft bereikt. Hierna gaat de kachel de kamer niet verder verwarmen, waardoor je energie bespaart. Met de afstandsbediening kun je de kachel bedienen, maar dit kan ook met de Eurom Smart App. Deze app tovert je smartphone om tot afstandsbediening voor meerdere kachels, en je kunt er bovendien een weekschema op instellen. Door middel van deze app kom je nooit thuis naar een koud huis en slaat de verwarming vanzelf uit wanneer je gaat slapen. Allemaal eigenschappen van de convectorkachels waardoor ze een goede, handige en comfortabele manier van verwarmen zijn.

Benieuwd naar onze permanente convectorkachels? Bekijk bijvoorbeeld de E-Convect Wifi, of onze Alutherm serie!

 

Keramische kachel

Ook de keramische kachel kan als bijverwarming of permanente verwarming gemaakt worden. Onze permanente keramische kachels worden ook vast aan de muur bevestigd en hebben een thermostaat, afstandsbediening en Wifi. Ze zijn daarom geschikt als vervanging van de centrale verwarming. Het keramische element in de kachels wordt minder heet dan het element in andere kachels, waardoor je minder kans loopt op brandwonden. Ook kan deze kachel de ruimte snel opwarmen, sneller dan bijvoorbeeld de convectorkachels. Hierdoor is dit type kachel geschikt voor ruimtes waar je korter bent, en die je dus sneller warm wilt hebben.

Keramische kachels die goed als permanente kachel gebruikt kunnen worden zijn bijvoorbeeld de Wall Designheat 2000 Wifi of de WH2018.

 

Infrarood panelen

Bij Eurom hebben we ook een breed aanbod van infrarood panelen. Dit type verwarming werkt door middel van lange golf infraroodstraling, dat goed te vergelijken is met de warmte van de zon. Deze warmte is meteen voelbaar als je onder de panelen zit. Dit maakt infrarood verwarming dan ook perfect om kleine ruimtes of specifieke zones in je huis direct warm te krijgen. Bovendien zijn infraroodpanelen hét voorbeeld voor zuinig elektrisch verwarmen. Meer lezen over de werking en toepassingen van infrarood panelen? Bekijk onze informatiepagina over infrarood verwarming.

 

Badkamer verwarming

Wanneer je permanente elektrische verwarming in de badkamer wilt gebruiken, moet je goed letten op de veiligheid. Niet elke verwarming kan zomaar in de badkamer gebruikt worden. Gelukkig hebben wij een mooi aanbod van elektrische badkamerverwarming!


 

Professionele verwarming

Professionele verwarming zijn de robuustere kachels die onder andere goed op de werkplaats gebruikt kunnen worden. Deze zijn vaak groter, steviger, en hebben ook meer capaciteit dan de huis-, tuin- en keukenkachels. Toch is er binnen de categorie professionele verwarming veel verschil tussen de types. Daarom leggen we hieronder wat meer uit.

8713415332490 Heat-Duct-Pro 15kW elektrische werkplaatskachel heteluchtblazer
8713415322125 HKG-15 heteluchtkanon op gas gaskanon 15000 Watt
300888 Fireball 60T oliekanon 60 kW met turbo

 

Industriële kachels

De industriële kachels zijn elektrische kachels met ofwel een RVS verwarmingselement, danwel een keramisch element. De werking is hetzelfde als die van de gewone elektrische kachels, maar de industriële hebben een hogere capaciteit. Dankzij deze hogere capaciteit en grotere luchtverplaatsing kunnen zij een grotere ruimte zoals een garage of werkplek goed verwarmen. Met een stevige buitenkant zijn deze kachels bovendien bestand tegen een stootje, iets wat op elke werkplaats wel kan gebeuren.

 

Gasstralers

De gasstraler is een verwarming die werkt door de verbranding van een gas: propaan of butaan. De verbranding van de brandstof produceert warmte die bij de modellen met ventilator direct de ruimte in wordt geblazen. De gasstralers hebben bovendien een grote capaciteit, vanaf 4.000 Watt tot zelfs 33.000 Watt. Daardoor kunnen grote ruimtes zoals garages, hallen of werkplaatsen snel verwarmd worden. Hierbij moet er wel gelet worden op voldoende ventilatie: omdat er gassen verbrand worden komt er koolstofmonoxide vrij. Als gevolg van onvoldoende ventilatie kan er koolmonoxidevergiftiging ontstaan.

 

Oliekanonnen

Een oliekanon werkt net als de gasstraler door middel van verbranding van brandstof. Waar de brandstof bij een gasstraler gas is, is dit bij een oliekanon – natuurlijk– een olie. Dit is diesel of petroleum. De capaciteit van onze oliekanonnen is ook hoger dan bij de gasstralers: deze kan variëren tussen de 20.000 en 60.000 Watt. De keuze voor welke capaciteit je nodig hebt ligt aan de ruimte, net als bij andere kachels. Hoe groter de ruimte, hoe meer capaciteit je nodig hebt om deze warm te krijgen. Ook bij een oliekanon moet je letten op voldoende ventilatie in verband met de verbranding van brandstoffen.

 


Zoals je kunt zien zijn er meer dan genoeg soorten radiatoren, kachels en verwarmingen waar je uit kunt kiezen. Ga dus voor jezelf na waar je de kachel of verwarming voor wilt gebruiken, hierdoor wordt de keuze zal al een stuk makkelijker!

Vergelijk producten