Infraroodpanelen in jouw huis

Een eigen zon in huis, dat klinkt verleidelijk. Dat kan met infraroodpanelen. Maar hoe zou dat in zijn werk gaan? Gebruik je die naast of in plaats van de centrale verwarming? Waar hang je zo’n paneel op? Hoe hang je ze op? Lees verder om antwoord te krijgen op deze vragen.

Hoofdverwarming of bijverwarming?

Met zone verwarming bespaar je energie

Er zijn twee manieren waarop je infraroodverwarming kunt toepassen in jouw huis. Je kunt alle verwarmingen compleet vervangen door de infraroodpanelen, waardoor deze de hoofdverwarming van je woning wordt. Maar ook kun je de panelen gebruiken als bijverwarming. Dit is wanneer je een infrarood paneel gebruikt naast gewone verwarming die al in je huis aanwezig is. De infraroodverwarming verwarmt de voorwerpen in de directe omgeving, maar ook de personen in de ruimte. Hierdoor kan je de kamertemperatuur, geregeld door de centrale verwarming, tot wel drie graden Celsius kouder instellen. Door de directe straling van de warmtepanelen is je warmtebeleving toch comfortabel.

Op deze manier bespaar je op gasverbruik, en doordat de infraroodverwarming alleen aan hoeft te staan wanneer je in de buurt bent kan het stroomverbruik hiervan heel zuinig zijn. Doordat je de verwarmingspanelen alleen ophangt op de plekken waar je vaak bent, zoals bijvoorbeeld de zithoek of de keuken, kan je deze manier van verwarmen bekijken als zoneverwarming. Je verwarmt dus niet je hele huis door middel van infrarood, maar alleen bepaalde zones.

infraroodpanelen

 

Verwarmen op gas volledig en duurzaam vervangen

Om infraroodpanelen als hoofdverwarming te gebruiken komt er net wat meer bij kijken. Bijvoorbeeld een goede berekening van hoeveel vermogen en hoeveel infrarood panelen er nodig zijn, op welke plekken je het beste een paneel kan plaatsen en hoe het huis is geïsoleerd. Bij een slecht geïsoleerd huis zal er alsnog veel stralingswarmte verloren gaan via de ramen, muren en vloeren. Hierdoor kost het meer energie om de temperatuur behaaglijk te houden. Wanneer er een goede isolatie is en je bijvoorbeeld zelf veel stroom opwekt door middel van zonnepanelen, kan je infraroodverwarming goed als hoofdverwarming inzetten. Je kunt dan het verwarmen op gas volledig en duurzaam vervangen door infraroodpanelen.

Bij het kiezen voor infraroodverwarming voor jouw huis moet je dus eerst nagaan wat jouw doel van het verwarmen met infraroodpanelen is. Wil je het gebruiken als zoneverwarming, naast de verwarming die je al in huis hebt? Of wil je je ‘oude’ verwarming compleet vervangen door infraroodpanelen? In het laatste geval is het belangrijk dat je een goede berekening maakt van hoeveel panelen je nodig hebt. Benieuwd naar hoeveel infraroodpanelen nodig zijn om jouw huis compleet te verwarmen met infrarood? Check onze handige rekentool!

 

Per ruimte

Als je het verwarmingsvraagstuk per ruimte bekijkt is infraroodverwarming vooral van waarde in ruimtes van het huis waar je niet vaak of niet lang bent. In de badkamer spendeer je gemiddeld twee keer per dag een half uur, maar in die tijd moet het wel een behaaglijke temperatuur zijn. De verwarming zet je dus waarschijnlijk wel aan, maar doordat de lucht eerst moet opwarmen duurt het langer om de ruimte te verwarmen dan dat je er bent. Hartstikke zonde! Infrarood verwarming is dan echt een uitkomst in de badkamer. Doordat de panelen directe warmte afgeven hoeven ze alleen aan te staan wanneer je er bent. Dit is heel makkelijk te regelen door middel van een timer of een app op je telefoon. Hierdoor bespaar je kosten en energie. Wil je meer weten over het bedienen van de verwarmingspanelen via je telefoon? Lees meer over onze Eurom Smart app!

Andere ruimtes waarbij je vaak de hele ruimte – eigenlijk zinloos – verwarmt is het kantoor, de studeerkamer, de hobbykamer of garage. In deze ruimtes spendeer je weliswaar meer tijd dan in de badkamer, maar je zit of staat vaak maar op één plek. Door infraroodverwarming te gebruiken verwarm je alleen daar waar je bent en hoeft niet de hele ruimte eerst op te warmen. Ook dit bespaart kosten en energie, zonder dat je in hoeft te leveren op comfort.

 

Wand of plafond

Infraroodverwarmingen bevestig je meestal aan de muur of aan het plafond. Anders dan bij traditionele verwarmingen is de plaatsing van infraroodpanelen op de muur wat hoger. Dit is omdat de locatie van ‘gewone’ verwarmingen vaak geblokkeerd wordt door banken of tafels. Bij convectieverwarming maakt dit niet uit: de warme lucht stijgt en verplaatst zich door de ruimte. Maar infraroodverwarming verwarmt alleen de objecten die in het bereik van het paneel staan. Als er dus een bank voor het paneel staat wordt alleen de bank opgewarmd, verder niets. Het is dus belangrijk om de panelen zo vrijstaand mogelijk te bevestigen.

plaatsing infraroodpanelen

Dit is dan ook de reden dat bevestiging aan het plafond een veel gekozen optie is. Op deze manier zijn er zo min mogelijk obstakels en kan de warmte zich maximaal verspreiden. Je zult nu misschien denken dat bevestigen aan het plafond onlogisch is want ‘warmte stijgt’. Met convectieverwarming klopt dit inderdaad, omdat de warme lucht opstijgt. Maar bij infraroodverwarming verwarm je dus niet de lucht! Je verwarmt de objecten in de kamer zoals de bank en tafel, omdat die de straling opnemen. Er gaat dus geen warmte verloren bij de infraroodpanelen, zoals bij convectieverwarming, waardoor ze hartstikke goed aan het plafond bevestigd kunnen worden. Zorg dan wel dat je voor een model kiest die aan het plafond bevestigd kan worden, zoals onze Mon Soleil Ceiling modellen. Zo kun je makkelijk een infrarood verwarming boven je bureau of zithoek hangen.

 

Wat is de beste optie voor jou?

Voor welke ophangmethode je kiest is vooral afhankelijk van het doel en het object van verwarmen. Hierin moet dus een persoonlijke afweging gemaakt worden: de ene methode is niet per se beter of slechter dan de andere. Kies dus een vorm van infraroodverwarming die goed past bij jouw huis!

 

Meer lezen over infrarood verwarming?

infrarood verwarming

Hoe werkt infrarood verwarming?

Er zijn best wat fabeltjes over infraroodverwarming. De straling zou ongezond zijn, of je moet steenrijk zijn om het te kunnen betalen. Allemaal onzin natuurlijk! Wil je écht weten wat infraroodverwarming is? Lees hier meer.

Lees meer

Infraroodpanelen in jouw huis

Een eigen zon in huis, dat klinkt verleidelijk. Maar hoe zou dat in zijn werk gaan? Gebruik je die naast of in plaats van de centrale verwarming? Waar hang je zo’n paneel op? Hoe hang je ze op? Lees verder om antwoord te krijgen op deze vragen.

Lees meer
bedien Eurom infraroodpanelen met Smart Home

Waarom een Eurom?

Bij Eurom zijn we trots op onze producten. Daarom doen we er alles aan om al onze producten zo veilig mogelijk te maken, en zorgen we ervoor dat ze zo makkelijk mogelijk in gebruik zijn. Wist je al dat wij proberen om een Smart Home te creëren met onze Wifi producten?

Lees meer
Vergelijk producten