Elektrische verwarming in de woonkamer

We gaan met zijn allen veel meer elektrisch verwarmen. Dat is niet gek, want als je het goed aanpakt kun je veel zuiniger verwarmen dan je misschien gewend bent. In ons vorige blog kon je al wat algemene tips lezen over het elektrisch verwarmen van jouw huis. Deze keer gaan we wat dieper in op hoe je jouw woonkamer goed elektrisch kunt verwarmen. Waar moet je op letten en wat is een geschikte elektrische verwarming voor in de woonkamer? Je leest het hier! 

Elektrisch verwarmen van de woonkamer

Voorbeelden elektrische verwarming in de woonkamer

Het is niet mogelijk om één type kachel aan te wijzen en te zeggen: die elektrische verwarming moet je in de woonkamer neerzetten. Wat voor soort verwarming voor welke ruimte geschikt is, is namelijk afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en de unieke situatie. Als voorbeeld: gezin A heeft een heel grote woonkamer, wel 60 m2. Maar eigenlijk zitten ze voornamelijk met zijn allen ’s avonds in de zithoek. Gezin B heeft een kleinere woonkamer, van 35 m2. Ze gebruiken eigenlijk de hele dag de ruimte afwisselend: zowel in de zithoek, als aan de eettafel en bij het bureau.

Je kunt je voorstellen dat je in deze situaties niet dezelfde aanpak wilt nemen. Zou je bij gezin A de hele ruimte willen verwarmen, dan kost dat veel tijd en stroom, en is het grootste gedeelte van de warmte niet eens nodig. In dat geval zou het ontzettend fijn zijn wanneer ze alleen de plek kunnen verwarmen waar ze veel zijn: de zithoek. Zou je die manier van verwarmen toepassen op gezin B, dan moet je veel verschillende verwarmingen hebben om elk plekje waar ze veel zijn te verwarmen. Aangezien zij ook een kleinere woonruimte hebben is het goed te doen om de hele ruimte elektrisch te verwarmen, en zijn ze overal comfortabel en warm.

 

Hoe wil je de elektrische verwarming in de woonkamer toepassen?

Plaatselijke verwarming

Is jouw situatie vergelijkbaar met gezin A? Heb jij een erg grote woonkamer of zit je vaak op 1 plek? Dan is plaatselijke verwarming de ideale elektrische oplossing. Dat gaat je namelijk ontzettend veel stroom schelen omdat je niet de hele ruimte onnodig aan het verwarmen bent. Maar heb je het zelf wel heerlijk warm.

Verwarmingen die perfect zijn als plaatselijke verwarming zijn infrarood panelen. Die verwarmen mensen en objecten in de buurt van het paneel. Dat voelt heerlijk warm, én verbruikt weinig energie. De Mon Soleil 601 Wifi verbruikt bijvoorbeeld maar 600 Watt aan stroom!

 

Zo werkt een infrarood paneel:

Werking infraroodpaneel

Meer weten over hoe zo’n infrarood paneel precies werkt? Bekijk dan onze informatiepagina over infraroodverwarming!

 

Ruimte verwarmers

We hebben heel veel elektrische verwarmingen die de ruimte goed kunnen verwarmen. Maar ze zijn niet allemaal even geschikt voor in de woonkamer. Een ventilatorkachel heeft een ruimte bijvoorbeeld heel snel warm, maar maakt daarbij ook veel geluid door de ventilator die de warmte verplaatst. Ook zal een ventilatorkachel door de ventilator ook aanwezig stof verplaatsen. In een woonkamer wil je juist een elektrische verwarming die stil is, geen nare geurtjes afgeeft en de ruimte op een constante temperatuur houdt. Als dat is wat je zoekt, dan raden wij de Alutherm serie aan. Dat zijn convectoren die de ruimte goed kunnen verwarmen. Dankzij de slimme software heb je geen last van temperatuurschommelingen maar blijft jouw gewenste temperatuur aangehouden.

Bij een wat kleinere woonkamer kom je met één paneel van wat lager vermogen goed uit. Heb je een grotere woonkamer? Kies dan voor het krachtigste model, óf neem meerdere verwarmingen. Dankzij de thermostat group control kun je meerdere verwarmingen in één ruimte laten samenwerken om de gewenste temperatuur te behalen. Dan heb je de ruimte sneller warm en blijft de temperatuur nog beter behouden. En met de handige weektimer hoef je zelf niet meer te denken aan de verwarming in of uit te schakelen.

 

Zo werkt een convectorverwarming:

Werking convectorverwarming

 

Wil je toch liever meer sfeer in huis?

In de woonkamer is het soms ook wel fijn wanneer je wat extra sfeer kunt toevoegen. Heb je geen ruimte en luchtafvoer voor een vuurhaard? Dan is een elektrische sfeerhaard de oplossing. Met een visueel vlameffect en een fijne warmte voegt een sfeerhaard net dat beetje extra aan jouw woonkamer toe.

Sfeerfoto Malmo elektrische sfeerhaard

 

Wil je een andere ruimte elektrisch verwarmen?

Lees meteen alles over elektrisch verwarmen in de ruimte van jouw keuze:

Vergelijk producten