Hoe kies ik de juiste verwarming?

 Je wilt gasloos gaan verwarmen en bent dus op zoek naar een elektrische verwarming. Dat is lastig, want er zijn er zo ontzettend veel. Hoe moet je nou een goede elektrische verwarming kiezen? Geen zorgen, daar gaan we bij helpen. Wij hebben namelijk een ontzettend groot radiator en verwarmingsassortiment. We zeggen dit niet om de keuze moeilijker te maken, maar om te laten zien dat wij wel wat weten over elektrische verwarming. Beantwoord de onderstaande 3 vragen en binnen no-time weet je welke radiator of verwarming voor jou de juiste keuze is.

infrarood verwarming kiezen

1. Wil je een kachel voor permanente verwarming of bijverwarming?

Dit is de eerste vraag die je jezelf moet stellen. Wil je een elektrische kachel om een hele ruimte permanent te verwarmen? Dan heb je vaak een andere type kachel nodig dan wanneer je alleen verwarming wilt voor wat extra warmte op een specifieke plek. Waar zit het verschil in? Wanneer je een kachel als permanente verwarming wilt gebruiken staat deze vaak voor langere tijd aan. Ook kan het zo zijn dat deze een groter oppervlak moet verwarmen, zoals de woonkamer. Het is dan handig als de verwarming vast aan de muur gemonteerd kan worden. Zo heb je er verder geen omkijken meer naar. Ook wil je, wanneer een kachel langer aanstaat, dat deze zo min mogelijk geluid maakt. Als laatste heb je voor een grotere ruimte natuurlijk meer vermogen nodig. Een kachel van 600 Watt zal je woonkamer niet verwarmen, maar is daarentegen ideaal voor op of onder je bureau om daar net de temperatuur wat fijner te maken.

 

Een kachel die als bijverwarming dient staat vaak korter aan, en moet daarom veel sneller de warmte verspreiden. Daarom hebben dit soort kachels vaak een ventilator die de warmte snel de ruimte in blaast. Een ventilator maakt wel meer geluid, maar omdat de kachel dan niet zo lang aan staat is dat niet zo erg. Bovendien wil je een kachel voor bijverwarming vaak in meerdere ruimtes kunnen gebruiken. Dan is het handig als de kachel klein, licht en draagbaar is.

 

2. Wat voor ruimte wil je verwarmen?

We hebben het hierboven al kort benoemd, maar de grootte van de ruimte die je wilt verwarmen speelt een grote rol bij het kiezen van een verwarming. Hoe groter de ruimte, hoe meer vermogen je nodig hebt om deze te verwarmen. Maar ook de mate van isolatie is belangrijk om rekening mee te houden. Heb je veel grote ramen (of zelfs enkel glas), een plat dak en een hoekwoning? Dan verlies je veel meer warmte dan een tussenwoning met dubbele glazen en een goed geïsoleerd dak. Wanneer je huis matig of zelfs slecht geïsoleerd is heb je dus veel meer Wattage nodig om de temperatuur op een fijn niveau te krijgen. Gelukkig hebben we een handig schema waarin je kunt zien wat voor vermogen je ongeveer nodig gaat hebben. Bepaal het oppervlakte van de te verwarmen ruimte, de mate van isolatie en lees af wat voor vermogen je nodig hebt om de temperatuur in die ruimte met 15 C te verhogen.

Het is altijd handig om voor net wat meer vermogen te gaan zodat je zeker weet dat je niet tekort komt.

Wil je de badkamer elektrisch verwarmen? Dan moet je een kachel kiezen die daar voor geschikt is. Lees hier meer over elektrische badkamer verwarming.

 

Overzicht verbruik elektrische verwarming

 

3. Welk type kachel wil je?

Zoals je waarschijnlijk al weet zijn er best veel soorten kachels en radiatoren. We zetten ze allemaal kort op een rij met de voor- en nadelen erbij. Zo zie je snel welke opties er zijn om een verwarming te kiezen.

Ventilatorkachel

Een ventilatorkachel warmt de ruimte snel op dankzij de ingebouwde ventilator.

+ Snel opgewarmd
– Ventilator maakt geluid
– Zorgt voor lucht- en stofcirculatie

Ideaal als bijverwarming

 

Keramische kachel

Het keramische element in de keramische kachel wordt zelf minder warm dan andere elementen, maar zorgt toch voor dezelfde warmte. Hierdoor is deze kachel veiliger in gebruik, zeker wanneer je kinderen hebt rondlopen.

+ Snel opgewarmd
+ Veiliger element
+ Stofdeeltjes op de kachel verbranden niet
– Zorgt voor lucht- en stofcirculatie

Ideaal als bijverwarming, kan ook goed als permanente verwarming

ventilator verwaming
keramische verwarming kiezen

Convectorkachel

Een convectorkachel warmt de ruimte op dezelfde manier op als centrale verwarming, met convectie. Convectie is het opwarmen van de lucht waardoor deze stijgt en de koude lucht naar beneden duwt.

+ Geluidloos
+ Warmte voelt hetzelfde als van de centrale verwarming
– Duurt langer om op te warmen
– Zorgt voor lucht- en stofcirculatie

Ideaal als permanente verwarming

 

Radiatorkachel

Een oliegevulde radiator verwarmd de olie die gaat rondstromen. De lucht warmt op en zorgt voor convectie, en de metalen vinnen stralen ook warmte uit.

+ Geluidloos
+ Efficiënt dankzij dubbele manier van verwarmen
– Duurt langer om op te warmen

Kan goed als bijverwarming en permanente verwarming

 

Straalkachel

Een straalkachel werkt op korte of midden golf infraroodstraling die direct voelbaar is op je huid.

+ Direct voelbare warmte
+ Warmte verwaait niet dus kan goed in minder geïsoleerde ruimtes
+ Geen lucht- of stofcirculatie
– Geeft naast warmte ook licht af

Ideaal als bijverwarming

infrarood verwarming kiezen

Infrarood verwarming

Een infraroodpaneel werkt op lange golf infraroodstraling. Deze warmte is direct te voelen op je huid en is vergelijkbaar met die van de zon.

+ Direct voelbare warmte
+ Warmte verwaait niet dus kan goed in minder geïsoleerde ruimtes
+ Geen lucht- of stofcirculatie
+ Gebruikt minder stroom dan andere type kachels

Ideaal als permanente verwarming maar kan ook als bijverwarming. Infrarood verwarming kan bijvoorbeeld ook heel goed in de badkamer!

 

Hopelijk kan jij nu met deze informatie nu de juiste verwarming kiezen. Weet je trouwens al dat je jouw huis ook wat slimmer kunt maken? Er zijn meer dan genoeg kachels met ingebouwde wifi!

 

Misschien ook interessant voor jou:

Vergelijk producten