Hoofdverwarming vs. bijverwarming: hoe pas jij elektrische verwarming toe?

Veel mensen stappen steeds vaker over naar elektrisch verwarmen. Misschien omdat er geen CV-ketel meer in hun nieuwbouwwoning geplaatst wordt, of omdat ze minder gas willen verbruiken. Wat de reden ook is, elektrisch verwarmen kan een goed alternatief zijn voor verwarmen op gas. Maar wist je ook dat je de elektrische verwarming op verschillende manieren kan toepassen? Zo kun je het toepassen als hoofdverwarming, of als bijverwarming. Hoe dat verschilt? Dat lees je hier!

Infraroodverwarming in jouw huis - verwarming elektrisch

Verwarming: elektrisch of op gas?

Als je nu een nieuwe verwarming moet kiezen sta je voor een keuze: ga je voor elektrisch of gas? Naast de huidige gasprijzen heeft elektrische verwarming ook als voordeel dat ze snel warm zijn. Warm water hoeft niet eerst het hele huis door voor het de radiator bereikt. Je kunt de verwarming aanzetten, en doordat het elektrisch is begint deze meteen te werken. Ideaal!

 

Elektrische verwarming als hoofdverwarming

Wanneer je elektrische verwarming als hoofdverwarming gaat gebruiken, betekent dit dat je jouw huis volledig elektrisch gaat verwarmen. De elektrische verwarmingen die je kiest zijn dan krachtig genoeg om de ruimtes warm te krijgen én te houden. Er is namelijk geen ander systeem, zoals bijvoorbeeld de CV, die de ruimtes ook kan verwarmen.

Doordat de elektrische verwarmingen het primaire verwarmingssysteem in huis zijn, noemen we dit ook wel hoofdverwarming of permanente verwarming. Een permanente verwarming hoeft dus niet altijd te betekenen dat ze permanent ergens vastgemaakt moeten worden, maar dat ze ideaal zijn om langdurig en als hoofdverwarming te gebruiken. En natuurlijk dat de verwarming elektrisch is.

 

Bijverwarmen met elektrische verwarming

Gebruik je elektrische verwarming als bijverwarming, dan gebruik je ze naast het bestaande verwarmingssysteem. Bijvoorbeeld om één ruimte te verwarmen waar geen radiator hangt, of om ruimtes extra te verwarmen. Dat is handig wanneer de CV de ruimte gewoon niet warm genoeg krijgt, óf wanneer je de CV lager wilt zetten maar het toch lekker warm wilt krijgen. Door dan een verwarming aan te doen die elektrisch is kun je gas en dus gaskosten besparen.

 

Extra gemak met elektrische verwarmingen

Een ander groot voordeel van een elektrische verwarming is, is dat er handigheidjes in verwerkt zitten. Denk bijvoorbeeld aan makkelijke controle met een afstandsbediening, instelbare weektimer of misschien wel wifi bediening via de Eurom Smart App. Daarmee heb je nóg meer controle over jouw verwarming, en geniet je van veel voordelen dankzij smart verwarmen.

 

Wij letten altijd goed op de veiligheid van onze elektrische verwarmingen. Lees meer over veilig elektrisch verwarmen en wat wij daarvoor doen.

 

Welke type verwarming om elektrisch hoofd- of bij- te verwarmen?

Deze verschillen tussen hoofd- en bijverwarming lijken misschien niet zo groot, maar ze kunnen wel invloed hebben in wat voor soort elektrische verwarming je het beste kunt kiezen. Een verwarming (elektrisch) met een ingebouwde ventilator wil je bijvoorbeeld niet de hele dag aan hebben staan, maar is dan wel weer heel geschikt om een ruimte snel op te warmen. Zo zijn er meer aspecten aan elektrische verwarming waar je rekening mee kunt houden. De komende weken zullen we verschillende type elektrische verwarmingen bespreken, en of deze het beste geschikt zijn om als hoofd- of als bijverwarming in te stellen.

Vergelijk producten