Verwarming

Infrarood in jouw huis

Bekijk volledige collectie

Infrarood in jouw huis

Hoofdverwarming of bijverwarming?

Er zijn twee manieren waarop je infraroodverwarming in kan zetten in jouw huis. Je kunt alle verwarmingen compleet vervangen door de infraroodpanelen, waardoor deze de hoofdverwarming van je woning wordt. Maar ook kun je de panelen gebruiken als bijverwarming. Dit is wanneer je de panelen gebruikt naast gewone verwarming die al in je huis aanwezig is. De infraroodverwarming verwarmd de voorwerpen in de directe omgeving, maar ook de personen in de ruimte. Hierdoor kan je de kamertemperatuur, geregeld door de centrale verwarming, tot wel drie graden Celsius kouder instellen. Door de directe straling van de warmtepanelen is je warmtebeleving toch comfortabel. Er wordt bespaard op gasverbruik, en doordat de infraroodverwarming alleen aan hoeft te staan wanneer je in de buurt bent kan het stroomverbruik hiervan heel zuinig zijn. Doordat je de verwarmingspanelen enkel ophangt op de plekken waar je vaak bent, zoals bijvoorbeeld de zithoek of de keuken, kan je deze manier van verwarmen bekijken als zoneverwarming. Je verwarmt dus niet je hele huis door middel van infrarood, maar enkel bepaalde zones.

Om infraroodpanelen als hoofdverwarming te gebruiken komt er net wat meer bij kijken. Bijvoorbeeld een goede berekening van hoeveel vermogen en hoeveel panelen er nodig zijn, op welke plekken een paneel het beste geplaatst kan worden, en hoe het huis is geïsoleerd. Bij een slecht geïsoleerd huis zal er alsnog veel stralingswarmte verloren gaan via de ramen, muren en vloeren. Hierdoor kost het meer energie om de temperatuur behaaglijk te houden. Wanneer er een goede isolatie is en je bijvoorbeeld zelf veel stroom opwekt door middel van zonnepanelen, kan infraroodverwarming goed als hoofdverwarming ingezet worden. Het verwarmen op gas kan dan volledig en duurzaam vervangen worden door infraroodpanelen.

Bij het kiezen voor infraroodverwarming moet je dus eerst nagaan wat jouw doel van het verwarmen met infraroodpanelen is. Wil je het gebruiken als zoneverwarming, naast de verwarming die je al in huis hebt? Of wil je je ‘oude’ verwarming compleet vervangen door infraroodpanelen? In het laatste geval is het belangrijk dat je een goede berekening maakt van hoeveel panelen je nodig hebt. Benieuwd naar hoeveel panelen nodig zouden zijn om jouw huis compleet te verwarmen met infrarood? Check onze handige rekentool!

Per ruimte

Als je het verwarmingsvraagstuk per ruimte bekijkt kan infraroodverwarming vooral van waarde zijn in ruimtes waar je niet vaak of niet lang bent. In de badkamer spendeer je gemiddeld twee keer per dag een half uur, maar in die tijd moet het wel een behaaglijke temperatuur zijn. De verwarming zet je dus waarschijnlijk wel aan, maar doordat eerst de lucht opgewarmd moet worden duurt het langer om de ruimte te verwarmen dan dat je er bent. Harstikke zonde! Infraroodverwarming is hier een uitkomst. Doordat de panelen directe warmte afgeven hoeven ze alleen aan te staan wanneer je er bent. Dit is heel makkelijk te regelen door middel van een timer of een app op je telefoon. Hierdoor worden kosten en energie bespaard. Wil je meer weten over het bedienen van de verwarmingspanelen via je telefoon? Lees meer over onze Eurom Smart app!

Andere ruimtes waarbij vaak de hele ruimte – eigenlijk zinloos – wordt verwarmd is het kantoor, de studeerkamer, de hobbykamer of garage. In deze ruimtes spendeer je weliswaar meer tijd dan in de badkamer, maar je zit of staat vaak maar op één plek. Door infraroodverwarming te gebruiken verwarm je alleen daar waar je bent, en hoeft niet de gehele ruimte opgewarmd te worden. Ook dit bespaart kosten en energie, zonder dat je in hoeft te leveren op comfort.

Wand of plafond

Infraroodverwarmingen worden meestal aan de muur of aan het plafond bevestigd. Anders dan bij traditionele verwarmingen is de plaatsing van infraroodpanelen op de muur wat hoger. Dit is omdat de locatie van ‘gewone’ verwarmingen vaak geblokkeerd wordt door banken of tafels. Bij convectieverwarming maakt dit niet uit: de warme lucht stijgt en verplaatst zich door de ruimte. Maar bij infraroodverwarming worden alleen de objecten verwarmd die in het bereik van het paneel staan. Als er dus een bank voor het paneel staat wordt alleen de bank opgewarmd, verder niets. Zaak is dus om de panelen zo vrijstaand mogelijk te bevestigen. Dat is dan ook de reden dat er vaak wordt gekozen voor bevestiging op het plafond. Op deze manier zijn er zo min mogelijk obstakels en kan de warmte maximaal verspreid worden. Je zult nu misschien denken dat bevestigen aan het plafond onlogisch is want ‘warmte stijgt’. Met convectieverwarming klopt dit inderdaad, omdat de warme lucht opstijgt. Maar bij infraroodverwarming verwarm je dus niet de lucht! Je verwarmt de objecten in de kamer zoals de bank en tafel, omdat die de straling opnemen. Er gaat dus geen warmte verloren bij de infraroodpanelen zoals bij convectieverwarming, waardoor ze harstikke goed aan het plafond bevestigd kunnen worden.

Voor welke ophangmethode je kiest is vooral afhankelijk van het doel en het object van verwarmen. Hierin moet dus een persoonlijke afweging gemaakt worden: de ene methode is niet persé beter of slechter dan de andere.

Online infrarood calculator

Hoeveel wattage heb ik eigenlijk nodig? Bereken met onze rekentool eenvoudig de inhoud van de te verwarmen ruimte. Zo maak je altijd de juiste productkeuze.

Ons advies

 
  • Dit advies is voor een goed geïsoleerde woning.
  • Probeer de panelen zo goed mogelijk in de ruimte te verdelen.
  • Rond het wattage naar boven af, het is raadzaam om wat meer wattage te gebruiken voor extra comfort.
  • Zorg dat het op te warmen gebied binnen 3 meter van het paneel is (voor plafonds hoger dan 3 meter zal een ander advies uitgebracht moeten worden).

Disclaimer
Het advies van deze rekentool is alleen een richtlijn en gebaseerd op de Eurom Mon Soleil modellen.