Hoe werkt infrarood verwarming?

Er zijn veel verschillende soorten verwarmingen. Iedereen kent wel de vaste verwarming die door je cv-ketel verwarmd wordt. Daarnaast heb je ook nog de keramische kachels, convectoren, ventilatorkachels, radiatorkachels, infrarood verwarming en nog veel meer. Eurom heeft al deze soort verwarmingen in het assortiment, waardoor we veel kennis hebben over de werking en toepassing van deze verschillende verwarmingen. Op deze pagina focussen wij ons op de infrarood verwarming en leggen we uit wat het verschil is met traditionele verwarming. Maar hoe werkt infrarood verwarming?

infrarood verwarming

Infrarood verwarming is simpel gezegd een verwarming aangestuurd door elektriciteit. Toch is het anders dan de elektrische verwarming die je misschien kent als kacheltje. Bij infrarood verwarming wordt de elektriciteit omgezet in infraroodstraling. Dit zorgt voor een directere en zuinigere manier van verwarmen, waardoor de infraroodpanelen een goed alternatief zijn voor verwarmen op gas.

Infraroodstraling

Wanneer infraroodstraling genoemd wordt, leidt dit vaak tot vragen omtrent gezondheid. In het geval van infrarood verwarmingspanelen is het niet nodig om bezorgd te zijn over de nadelige effecten van de straling. Het gaat hierbij namelijk om langgolvige infraroodstraling (infraroodstraling type C). Deze infraroodstraling dringt niet door de huid heen, waardoor er geen nadelige gevolgen voor de gezondheid zijn.

De langgolvige straling van de infrarood verwarmingspanelen is heel goed te vergelijken met de straling van de zon. De zon geeft namelijk (naast het zichtbare en schadelijke UV-licht) ook ongevaarlijke, langgolvige infraroodstraling af. Deze infraroodstraling is de warmte die je op je huid voelt als je lekker in het zonnetje zit. Vandaar ook dat onze panelen een naam hebben gekregen die eer doet aan deze manier van verwarmen: Mon Soleil, oftewel ‘mijn zon’. Wanneer je een infrarood verwarmingspaneel ophangt, haal je dus letterlijk het zonnetje in huis!

 

Manier van opwarmen

Zoals eerder benoemd verschilt verwarmen via infrarood panelen van andere manieren van verwarmen. Meer traditionele verwarmingen zoals de kachel verwarmt door gas, of zelfs een elektrische kachel, verwarmen je huis door middel van convectie. Convectie is het opwarmen van de lucht waardoor deze in beweging komt. Warme lucht stijgt op, waardoor de koude lucht naar beneden wordt geduwd. Deze wordt door de verwarming weer opgewarmd en stijgt weer op, wat leidt tot een circulatie van opgewarmde en afgekoelde lucht.

Illustratie van convectie en infraroodverwarming

Maar hoe werkt infrarood verwarming? Infrarood verwarming werkt door middel van straling. Deze straling warmt niet de lucht op, maar juist de objecten en personen die geraakt worden door de straling. De straling warmt objecten en personen op tot ongeveer drie meter afstand van het paneel. Opgewarmde voorwerpen houden de warmte langer vast dan dat lucht warmte vasthoudt, waardoor de voorwerpen de warmte ook weer afgeven aan andere objecten. Dit zorgt voor een veel directere manier van verwarmen waarbij geen energie verloren gaat aan het steeds maar opnieuw verwarmen van de lucht. Omdat de opgewarmde voorwerpen ook weer warmte afgeven zal de gehele ruimte uiteindelijk opgewarmd zijn.

Het verschil tussen stralingswarmte en convectie zal even wennen zijn. Toch heeft stralingsverwarming veel voordelen en geeft het een prettige warmte af. Bekijk ook hoe jij infrarood verwarming kunt toepassen in jouw huis.

 

Infrarood verwarming en gezondheid

Een belangrijk voordeel van infrarood verwarming is te vinden in de positieve gevolgen voor de gezondheid. Het feit dat infrarood verwarming niet voor luchtcirculatie zorgt brengt namelijk veel gezondheidsvoordelen met zich mee. Doordat met convectie de lucht circuleert, bewegen slechte stofjes zich mee met de lucht. Denk aan bijvoorbeeld stof en pollen. Deze zijn onzichtbaar, maar kunnen wel vervelend zijn voor jezelf en jouw huis. Bijvoorbeeld voor mensen met allergieën, maar ook doordat stof zich zo makkelijk door het hele huis verplaatst.

Daarnaast zorgt deze luchtcirculatie voor tocht door de aantrek van koude lucht, waardoor je voeten altijd kouder zullen zijn dan bijvoorbeeld je hoofd. Infrarood verwarming zorgt niet voor luchtcirculatie, waardoor deze problemen verdwijnen bij het gebruik van infrarood panelen.

Het verwarmen van de lucht brengt ook met zich mee dat de lucht aanzienlijk uitdroogt. Het opwarmen van de lucht zorgt er namelijk voor dat het vocht in de lucht verdampt. Droge lucht zorgt voor redelijk onschuldige ongemakken zoals statische elektriciteit, maar ook voor uitdroging van onze huid. Daarnaast is droge lucht ongunstig voor houten vloeren die hierdoor kromtrekken en gaan kraken. Omdat infrarood de lucht niet opwarmt, en dus niet uitdroogt, heb je geen last van deze ongemakken.

De andere kant van het verwarmen van de lucht is condensvorming. Wanneer vochtige lucht wordt opgewarmd, slaat het vocht neer in de vorm van condens. Dit is vooral zichtbaar bij enkel glas, maar ook bij goed geïsoleerde huizen is er condensvorming. In het ergste geval gaat dit vocht in de muren zitten, wat kan leiden tot schimmels. Infrarood verwarming biedt ook hier een uitkomst, doordat het direct objecten verwarmt. Zo warmt het ook de muren op, waardoor vocht en dus schimmels geen kans krijgen om zich hier te vestigen. Infrarood verwarming zorgt dus voor een veel gezondere omgeving in je eigen huis, waardoor je met de panelen niet alleen de temperatuur naar andere hoogtes brengt, maar ook de gezondheid van jezelf en je familie.

 

Meer lezen over infrarood verwarming?

infrarood verwarming

Hoe werkt infrarood verwarming?

Er zijn best wat fabeltjes over infraroodverwarming. De straling zou ongezond zijn, of je moet steenrijk zijn om het te kunnen betalen. Allemaal onzin natuurlijk! Wil je écht weten wat infraroodverwarming is? Lees hier meer.

Lees meer

Infraroodpanelen in jouw huis

Een eigen zon in huis, dat klinkt verleidelijk. Maar hoe zou dat in zijn werk gaan? Gebruik je die naast of in plaats van de centrale verwarming? Waar hang je zo’n paneel op? Hoe hang je ze op? Lees verder om antwoord te krijgen op deze vragen.

Lees meer
bedien Eurom infraroodpanelen met Smart Home

Waarom een Eurom?

Bij Eurom zijn we trots op onze producten. Daarom doen we er alles aan om al onze producten zo veilig mogelijk te maken, en zorgen we ervoor dat ze zo makkelijk mogelijk in gebruik zijn. Wist je al dat wij proberen om een Smart Home te creëren met onze Wifi producten?

Lees meer
Vergelijk producten