Wanneer kun je welke pomp gebruiken?
Je weet dat je een pomp wilt hebben, alleen zijn er verschillende soorten. Maar welke moet je kiezen? Ga je voor een tuinpomp, dompelpomp of toch een hydrofoorpomp? In dit blog leggen we je de verschillen tussen deze pompen uit en kun je daarna de juiste pomp kiezen om te gebruiken voor jouw toepassing.
Welke pompen zijn er?
We vertelden al dat er verschillende soorten pompen zijn. Zoals hierboven benoemd zijn er de tuinpomp, dompelpomp en hydrofoorpomp – ook wel hydrofoorgroep genoemd. Maar wat kunnen die pompen nu precies en waarvoor kun je welke pomp gebruiken?
De tuinpomp
Een tuinpomp is een pomp die je aan de ene kant aansluit op een schoonwater voorziening, en aan de andere kant op je tuinslang, sprinkler of ander irrigatiesysteem. Omdat een tuinpomp eigenlijk alleen schoon water kan verpompen, is deze ideaal voor het bewateren van de tuin of het overpompen van schoon water. Bijvoorbeeld bij het vullen van het zwembad. De pomp zelf plaats je daarvoor op het droge, de slang haalt het water uit de bron.
De dompelpomp
In tegenstelling tot de tuinpomp plaats je de dompelpomp onder water. Op deze manier kan de pomp het water aanzuigen om daarna ergens anders heen te pompen. Onder de dompelpompen zijn er modellen die alleen schoonwater kunnen oppompen, of die ook vuil water aan kunnen.
Voorbeelden waarvoor je een dompelpomp kunt gebruiken is het leegpompen van vijvers of bijvoorbeeld de kelder na een overstroming. Wanneer de aanzuigopenening van de dompelpomp zo dicht mogelijk op de vloer zit, hoe beter de pomp de ruimte kan droogpompen. Bij sommige modellen blijft er maar 3 mm water achter!
Soms kan het moeilijk kiezen zijn tussen aan de ene kant een tuinpomp en aan de andere kant een dompelpomp. Bijvoorbeeld wanneer je een pomp zoekt voor het leegpompen van een kelder. Een tuinpomp kan deze klus goed klaren, maar omdat de juiste dompelpomp maar 3 mm water achterlaat kan het voor deze situatie toch handig zijn een dompelpomp te kiezen.
Hydrofoorpomp
In tegenstelling tot de tuinpomp en de dompelpomp is de hydrofoorpomp eigenlijk een combinatie-product. Daarom wordt het meestal ook een hydrofoorgroep genoemd. Het is namelijk een hogedrukvat dat is aangesloten op een tuinpomp. In het drukvat zit dus water dat onder druk staat. Wanneer de pomp aangaat zakt de druk en zuigt de pomp automatisch meer water aan.
Het voordeel hiervan is dat je niet handmatig de pomp hoeft te bedienen, én je kunt de hydrofoorgroep daarnaast gebruiken om de waterdruk te verhogen. Zo wordt een hydrofoorgroep ook wel op de leidingen aangesloten om zo de waterdruk te verbeteren.
Belangrijk daarbij is wel dat je water minder snel gebruikt dan het drukvat zelf aan kan vullen, omdat anders de druk geheel wegvalt. Kies daarom een hydrofoorgroep met een groot genoeg drukvat voor jouw behoeftes.
Welke pomp kan jij gebruiken?
Tot slot, nu je weet welke pompen er zijn en waarvoor je welke pomp kunt gebruiken is het makkelijk een goede keuze te maken. Weet jij al waar je voor gaat?