Straalkachel: hoofdverwarming of bijverwarming?

De laatste type verwarming in een serie die gaat over of je een verwarming als hoofd- of bijverwarming in zet. Dit keer gaan we de straalkachel behandelen. Dat is een type verwarming die je niet heel veel ziet, maar welke toch heel fijne verwarmingen zijn.

Safe t-Shine 1200 Compact straalkachel sfeer

Wat is een straalkachel?

Zoals de naam al suggereert straalt een straalkachel warmte uit. Maar eerder las je ook dat bijvoorbeeld een radiator warmte uitstraalt. Hoe zit dat dan? Een straalkachel zoals we hier bedoelen straalt de warmte uit via de lamp. Deze lamp produceert warmte door korte of middengolf infraroodstraling. Dat is een heerlijke warmte die diep je huid in trekt waardoor je het direct warm krijgt.

Omdat er bijna direct warmte uitgestraald wordt wanneer de straalkachel aan gezet wordt is het niet nodig om de hele ruimte eerst op te laten warmen voordat je het comfortabel hebt. Je zet simpelweg de kachel aan en het is meteen warm. Hiermee kun je erg veel energie én tijd besparen, en hoef je dus niet ver vooruit te denken wanneer je het ergens warm wilt hebben. Dit maakt een straalkachel ideaal voor ruimtes waar je misschien niet regelmatig bent, omdat je dan wanneer je wilt directe warmte kunt hebben.

 

De lamp bepaalt de warmte

Verschillende lampen geven een verschillend warmte-gevoel waardoor er voor elke situatie een geschikte straalkachel te vinden is.

Neem bijvoorbeeld de Golden Portable IND. Deze heeft een lamp waarvan de warmte snel de huid in trekt en ook niet snel zal verwaaien. Dat maakt deze verwarming goed om te gebruiken als bijverwarming in minder geïsoleerde ruimtes, bijvoorbeeld in de schuur!

Daartegenover hebben we de QH1203. Deze kwarts lamp trekt minder diep de huid in dan de lamp van de Golden Portable IND, maar is wel fijner om langere tijd onder te staan. Daarom zit deze lamp in de badkamerverwarming QH1203. Wanneer je uit bad of de douche komt en je staat onder de straalkachel heb je het meteen heerlijk warm en kun je alle tijd nemen om je routine af te maken.

 

Fijne bijverwarming

Wanneer je een straalkachel in huis haalt heb je direct een fijne warmte die jou lekker op zal warmen. De lucht wordt niet verwarmd, waardoor dit type verwarming vooral heel fijn is als bijverwarming, met net wat extra warmte op jou, of in ruimtes waar je maar een korte tijd bent. Dan bespaar je veel energie door alleen de kachel aan te hebben wanneer het echt nodig is!

 

De volgende stap in verwarmen

Jij bepaalt hoe je wilt verwarmen. Is dat met een straalkachel, of misschien toch met een ander type verwarming? Lees alles over de verschillende manieren van elektrisch verwarmen in één van onze andere blogs. Alle informatie die jij nodig hebt voor de volgende stap in verwarmen!

Vergelijk producten