Radiatorkachel: hoofdverwarming of bijverwarming?

In eerdere blogs heb je al kunnen lezen welke verwarmingen goed als hoofd- of bijverwarming gebruikt kunnen worden. Infraroodpanelen, convectoren, ventilatorkachels en keramische kachels. Twee soorten die we nog niet behandeld hebben zijn de radiator en straalkachel. Volgende week kun je alles lezen over de straalkachel, maar deze week gaan we in op de radiator.

olievrije radiator kachel elektrische verwarming kantoor thuiskantoor

Wat is een radiator?

Veel mensen noemen alle soorten verwarmingen een radiator, met het idee dat radiator een benaming is voor verwarming. Toch is het een verwarmingstype op zichzelf. Een radiator werkt namelijk door middel van olie. Het apparaat warmt de olie op, die daardoor gaat rond bewegen. Dit zorgt voor een dubbel verwarmingseffect: de lucht wordt opgewarmd en beweegt door de ruimte, net als bij een convectorkachel. Maar doordat de olie door meerdere vinnen stroomt straalt de kachel ook op die manier veel warmte uit. Daarom heeft een radiator vaak meerdere vinnen, want zo is er meer oppervlakte waar warmte vanaf kan stralen. Dit dubbele warmte effect zorgt ervoor dat een radiator zo efficiënt kan verwarmen.

Bekijk hier de olie radiators:

Hoe kan je een radiator gebruiken?

Doordat er in een radiator geen ventilator zit zoals bij de ventilatorkachel of keramische kachel, maakt dit type verwarming geen geluid. Dat is fijn, want daardoor kun je de radiator best langere tijd aan te hebben staan. Dat is ook wel nodig, omdat dit type verwarming even nodig heeft om helemaal op te warmen. Maar zodra deze op temperatuur is heb je een fijne kachel die veel warmte afgeeft. Ideaal om te gebruiken in een ruimte waar je af en toe bent, en dus geen vaste, permanente verwarming voor wilt aanschaffen. En omdat de radiator de lucht verwarmt zal de hele ruimte comfortabel warm worden.

olievrije radiator kachel elektrische verwarming woonkamer

 

Ook zonder olie!

Omdat niet iedereen een oliegevulde radiator wil zijn er ook olievrije radiatoren. Hier zit natuurlijk geen olie in, maar werkt door middel van een elektrisch element. Hierdoor kunnen olievrije radiatoren veel sneller opwarmen dan oliegevulde, waardoor ze nog meer geschikt zijn om snel een ruimte te verwarmen.

Bekijk hier alle olievrije radiatoren:

 

Dus ben je op zoek naar een efficiënte, elektrische verwarming die geen geluid maakt en daardoor goed langere tijd gebruikt kan worden? Dan wil je een radiator!

 

De volgende stap in verwarmen

Jij bepaalt hoe je wilt verwarmen. Is dat met een radiatorkachel, of misschien toch met een ander type verwarming? Lees alles over de verschillende manieren van elektrisch verwarmen in één van onze andere blogs. Alle informatie die jij nodig hebt voor de volgende stap in verwarmen!

Vergelijk producten