Infrarood: hoofdverwarming of bijverwarming?
Vorige week legden we je uit hoe je elektrische verwarming toe kan passen: als hoofd- of als bijverwarming. In het kort, wanneer je een elektrische verwarming als hoofdverwarming wilt gebruiken zal deze de centrale verwarming compleet vervangen en ga je dus jouw huis volledig elektrisch verwarmen. Aan de andere kant heb je bijverwarming. Dat is wanneer je elektrische verwarming naast het bestaande verwarmingssysteem gebruikt om net wat extra te verwarmen. Beide manieren kunnen goed met elektrische verwarmingen, maar welk type is nou beter voor wat geschikt? Deze week gaan we in op de zuinige elektrische verwarming: infrarood.
Wat is infrarood verwarming?
Infrarood verwarming is een elektrisch verwarmingspaneel dat de elektriciteit omzet in infraroodstraling. Deze straling voel je direct en trekt lekker de huid in. Dit type verwarming werkt daarom heel anders dan traditionele verwarming, omdat deze de lucht opwarmen. Omdat de lucht daarbij eerst moet opwarmen voordat het comfortabel is in de ruimte, moet je de verwarming dus altijd eerst een tijd aan hebben staan. Infraroodverwarming is daarentegen meteen warm, én hoeft niet eerst de lucht te verwarmen. Zolang je in de buurt bent van het paneel heb je het lekker warm.
Extra verwarmen met zuinige elektrische infrarood verwarming
Dat is dan ook dé reden dat infraroodverwarming veel gebruikt wordt als bijverwarming. Doordat je het paneel alleen aan hoeft te hebben wanneer je er in de buurt bent is het goed te gebruiken in ruimtes waar je vaak maar op één plek zit. Dan zet je de centrale verwarming simpel een paar graden lager en heb je het toch comfortabel warm dankzij het infraroodpaneel, dat bovendien weinig vermogen gebruikt. Dat maakt infrarood verwarming een zuinige elektrische verwarming.
Infrarood als hoofdverwarming
Daarnaast kan infraroodverwarming óók ingezet worden als hoofdverwarming. Dit vraagt alleen wat meer voorbereiding. Omdat je een infraroodpaneel dus vooral voelt als je er in de buurt bent is het belangrijk de panelen op de juiste plek op te hangen. Bijvoorbeeld bij de bank of boven de eettafel. Daarbij is het ook van belang om de panelen zoveel mogelijk te spreiden door de ruimte. Heb je bijvoorbeeld uitgerekend dat je voor de ruimte 800 Watt nodig hebt dan kun je één infraroodpaneel van 800 Watt ophangen. Maar door te kiezen voor twee of misschien wel drie panelen van een laag vermogen kun je de warmte veel beter door de ruimte verspreiden en je comfort verhogen zónder meer stroom te gaan gebruiken. Dus door slim te plannen heb je makkelijk een zuinige elektrische verwarming in huis met infrarood.
Combinatie van infrarood als hoofd- en bijverwarming
Natuurlijk kun je er ook een beetje tussenin gaan zitten. In sommige ruimtes kun je bijvoorbeeld prima infraroodverwarming als enige type verwarming gebruiken. Dat zijn dan ruimtes waar je maar kort bent, of niet vaak. De badkamer is bijvoorbeeld een ruimte die je erg goed volledig met infrarood kunt verwarmen. Daar ben je vaak niet lang, waardoor het zonde is om de hele ruimte eerst voor te verwarmen. Met een infraroodpaneel voor in de badkamer heb je het direct lekker warm wanneer je er bent, en kan het paneel uit wanneer je er niet bent. Dat bespaart weer energie!
Niet alle elektrische verwarmingen zijn geschikt voor in de badkamer. Lees hier alles over elektrische badkamerverwarming!
In andere ruimtes kun je de infraroodverwarming dan gebruiken als extra verwarming. Bijvoorbeeld in de woonkamer bij de bank. Dan zet je simpelweg de cv wat lager en heb je het heerlijk warm wanneer je op de bank hangt.
Door de manieren van verwarmen handig te combineren heb je zelf volledig de controle over jouw manier van verwarmen! Dit combineren kun je erg goed doen dankzij de Eurom Smart App. In de app koppel je meerdere verwarmingen aan elkaar en laat je ze samenwerken om de ruimte optimaal te verwarmen. Dat is een van de grootste voordelen van smart verwarmen!
De volgende stap in verwarmen
Jij bepaalt hoe je wilt verwarmen. Is dat met een ventilatorkachel, of misschien met een ander type verwarming? Lees alles over de verschillende manieren van elektrisch verwarmen in één van onze andere blogs. Alle informatie die jij nodig hebt voor de volgende stap in verwarmen!