De eerste stappen naar zuinig elektrisch verwarmen

We willen allemaal zuiniger omgaan met stroom. Natuurlijk om geld te besparen maar ook om rekening te houden met de belasting op het milieu. Maar nu het echt koud aan het worden is kunnen we niet meer de verwarming uithouden. Daarom helpen wij je graag om zuinig te gaan verwarmen. Een elektrische verwarming kan dan echt een fijne oplossing zijn. Lees snel verder om alles te leren over zuinig elektrisch verwarmen.

Welke manieren van elektrisch verwarmen zijn er?

Als je wilt overstappen van de centrale verwarming naar elektrisch verwarmen, dan lijkt een elektrische convectorverwarming qua warmtegevoel het meest op de CV. Ze verwarmen beiden de ruimte door middel van convectie.

 

Wat is convectie?

Convectie is het verwarmen van de lucht. De warme lucht stijgt op en duwt de koude lucht weer naar beneden. Die koude lucht wordt door de verwarming weer opgewarmd en stijgt weer. Zo ontstaat letterlijk een cyclus waarbij de lucht door de ruimte circuleert. Uiteindelijk is de hele ruimte warm.

Het is natuurlijk erg fijn om dezelfde warmte-beleving te hebben die je gewent bent. En een convector is gewoon erg effectief om een ruimte goed op te warmen. Maar convectorverwarming kent wel zijn nadelen. Zo is het bijvoorbeeld bovenin de ruimte warmer dan beneden, waardoor je wel last kunt hebben van koude voeten. Ook duurt het bij grotere ruimtes langer voordat de ruimte op een behaaglijke temperatuur is.

Een convectorverwarming is daarom vooral erg handig bij ruimtes die je langere tijd wilt verwarmen, zoals de woonkamer waar het de hele dag wel comfortabel warm moet zijn. Ook zal een krachtige convector een kleine ruimte snel warm kunnen krijgen.

Bij een elektrische convectorverwarming wordt álle energie omgezet in warmte die je in de ruimte voelt. Bij de CV worden ook de leidingen warm waarbij er warmte in de muren verloren gaat. Bij een elektrische convector haal je dus ook meer rendement dan met de CV.

 

Zuinig verwarmen met infrarood

Wanneer je kort in een ruimte of alleen in een klein deel van de ruimte bent, dan is het met het oog op energieverbruik niet praktisch om een convectorverwarming neer te zetten. Wanneer je kort in de ruimte bent is de ruimte met een convector nog niet opgewarmd wanneer je er al klaar bent, en wil je gewoon direct warmte. Wanneer je alleen in een klein deel van de ruimte bent is het eigenlijk zonde van de stroom om de hele ruimte op te warmen. Wat is dan wel een goede keuze? Infraroodverwarming!

Infraroodverwarming geeft directe warmte die je bijna meteen op je huid voelt. Daarom wordt de lucht niet opgewarmd, maar voelt het heerlijk warm in de buurt van een infraroodpaneel. Een infraroodverwarming kan zo met veel minder stroom een fijn warmtegevoel produceren. Ook hoeft de verwarming dus alleen aan te staan wanneer je er in de buurt bent, en niet om de ruimte op te warmen. Zo kun je nog meer energie besparen en zuinig elektrisch verwarmen.

Alles over infraroodverwarming

 

Zo werkt infraroodverwarming:

 

Extra verwarmen met elektrische kachels

Alle soorten elektrische verwarmingen kun je bovendien óók goed gebruiken in combinatie met de CV. Dan zet je de CV gewoon een standje lager, en wil je het snel wat warmer hebben dan zet je de elektrische kachel aan. Voor dat gebruik zijn de keramische of ventilatorkachels ook erg geschikt. Of misschien wel een fijne radiator!

Keramische kachels     Ventilatorkachels     Radiators

 

Slim omgaan met de verwarming

Niet alleen het type verwarming, maar ook hoe je ermee omgaat bepaalt of je zuinig elektrisch kunt verwarmen. Laat je de elektrische kachel hele dagen aan staan, dan zal je echt niet gaan besparen ten opzichte van de centrale verwarming. Bewust omgaan met de apparaten, dat is de sleutel tot succes.

 

Eerder kon je ook al lezen over de voordelen van smart verwarming.

 

Handige timers

De eerste stap is natuurlijk nagaan wanneer de verwarming echt aan moet staan, en hoe je deze optimaal kunt gebruiken. Hierboven las je al hoe de verschillende type verwarmingen invloed hebben op het gebruik. Daarnaast kun je ook zelf nadenken wanneer de verwarming nu écht aan moet staan.

Om het je makkelijk te maken hebben wij daarvoor bij heel veel van onze verwarmingen een timer toegevoegd. Met zo’n timer kun je per dag of per week bepalen wanneer de verwarming aan en uit moet gaan. Dan hoef je het zelf niet continu in de gaten te houden, en kun je ook niet vergeten de verwarming uit te zetten.

 

Slimme app

Wil je nog meer controle over jouw elektrische verwarmingen? Dan kies je eentje die met de Eurom Smart App bedient kan worden. Met onze slimme app heb je namelijk optimale controle over jouw producten.

Net als met een timer kun je in de app ook timers instellen. Daarnaast kun je jouw telefoon als afstandsbediening gebruiken. Daarvoor hoef je niet in de buurt te zijn, je kunt ook wanneer je niet thuis bent de slimme verwarmingen bedienen. Bijvoorbeeld om even te checken of de verwarming wel écht uit staat, of wanneer je op een ander tijdstip naar huis gaat de kachel vast aanzetten om de ruimte op te warmen.

Maar de handigste functie is wel de thermostat group control. Met deze functie kun je meerdere verwarmingen in één ruimte aan elkaar koppelen. Op die manier kun je ze tegelijk besturen en ze laten samenwerken om de ruimte optimaal te verwarmen. Dat bespaart tijd én energie.

Alles over Smart Home

 

Jouw huis zuinig elektrisch verwarmen

Nu je weet hoe je zuinig elektrisch kunt gaan verwarmen is het hoog tijd om een passende verwarming te zoeken voor jouw huis. Weet je al welke ruimte jij wilt gaan verwarmen?

Vergelijk producten